Normal_huiselijk_geweld

Het Sociaal Team en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zijn er voor mensen die zich zorgen maken om iemand of zelf zorgen hebben. Bijvoorbeeld vermoedens van huiselijk geweld of eenzaamheid. De medewerkers gaan vertrouwelijk om met de informatie en kijken wat zij voor de persoon of personen in kwestie kunnen betekenen. Dat meldt de gemeente Zeist.

Medewerkers van het Sociaal Team en het Centrum voor Jeugd en Gezin horen nog regelmatig dat mensen enige schroom voelen om dit soort zorgen door te geven. Gerdy van Leijenhorst, coördinator Sociaal Team: “Dat is absoluut niet nodig. Je zorgen doorgeven is juist een blijk van betrokkenheid. Bovendien wordt de naam van de persoon die de zorg doorgeeft niet gedeeld als daar geen toestemming voor is gegeven. In veel gevallen blijkt dat na een zorguiting een persoon of een gezin goed geholpen kan worden. Het afgeven van zo’n signaal kan dus juist heel positief uitpakken.”

Geslaagde voorbeelden van hulpverlening nadat iemand zijn/haar zorgen heeft geuit zijn een oudere vrouw die niet meer buiten kwam waarbij sprake was van stankoverlast en ernstige vervuiling. Een ander voorbeeld is een kennis die vermoedt dat een mevrouw licht dementerend is. Samen met het Sociaal team zijn ze in gesprek gegaan.

Zorgen over iemand kunnen op verschillende manier worden doorgegeven. Via de telefoon op 14030 of via de mail op zeist@zeist.nl. Op de website van de gemeente staat een meldingsformulier. Daarnaast worden door de gemeente Zeist wijkspreekuren georganiseerd, kijk voor data en tijdstippen op: https://www.zeist.nl/inwoner/uitgelicht/nieuws/nieuws-bericht/bericht/detail/zorgen-om-iemand-geef-het-door/

Een dringende melding doorgeven op het gebied van huiselijk geweld of kindermishandeling? Het advies- en meldpunt Veilig Thuis is 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 0800 2000. Een melding doorgeven kan ook anoniem. Bel bij direct gevaar de politie via 112.

Door: Redactie Nationale Zorggids