Normal_kids_and_sports

Vanaf 1 juli 2016 kunnen kinderen tot 18 jaar wiens ouders een laag inkomen hebben, gebruik maken van het U-Pas Kindpakket. Het kindpakket bestaat uit drie voormalige kindregelingen: de U-Pas, CompU4School en School€xtra. Hierdoor kunnen kinderen uit meer zaken kiezen en hoeft er niet voor iedere regeling apart een nieuwe aanvraag ingediend te worden. Het college legt dit voorstel voor besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Het U-Pas Kindpakket is een bedrag dat kinderen van 0 tot 18 jaar aan verschillende doelen kunnen besteden, gericht op meedoen in de maatschappij. Dat kunnen sport-, cultuur- of schoolactiviteiten zijn of in het geval van de overgang naar het voortgezet onderwijs ook een computer, laptop of tablet. Het bedrag komt uit de samenvoeging van School€xtra en CompU4School en de U-Pas. Nieuw binnen de regeling is het kunnen aanschaffen van een fiets.
 
Samen met jeugd evalueren
De inhoud van het U-Pas Kindpakket wordt door de gemeente samen met de Utrechtse jeugd geëvalueerd. Tijdens een jeugddebat in samenwerking met Jongerenwerk Utrecht (JoU) op dinsdag 22 maart is hiervoor een eerste aanzet gedaan. Met het U-Pas Kindpakket wil de gemeente Utrecht alle kinderen de mogelijkheid geven om mee te doen en hun talenten te ontwikkelen.
 
Budget naar leeftijd
De hoogte van het U-Pas Kindpakket hangt af van de leeftijd van het kind en of het kind naar de basis- of het voortgezet onderwijs gaat. De nieuwe budgetvorm biedt meer keuzevrijheid. Heb je in een jaar meer schoolkosten door een excursie? Dan kan het U-Pas Kindpakket daarvoor gebruikt worden. Of wil je graag een nieuwe fiets om naar school te gaan? Dan kies je juist daarvoor. Het bedrag dat een kind hieraan kan besteden is verdeeld over de volgende leeftijdscategorieën:
• 0-4 jaar                                                                         €150 per jaar
• 4 jaar tot en met groep 8 basisschool                   €275 per jaar
• start (eerste klas) voortgezet onderwijs                 €575 per jaar
• overig voortgezet onderwijs tot en met 17 jaar     €325 per jaar
 
Armoede 030
De introductie van het U-Pas Kindpakket is een onderdeel van de vernieuwing van de Utrechtse armoedeaanpak. Met de armoedeaanpak wil de gemeente Utrecht onder andere inzetten op preventie en een vereenvoudiging van de regelingen. En op meedoen in de stad, ongeacht de hoogte van het inkomen.