Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

Er zijn twee locaties kansrijk voor de opvang van vluchtelingen. Voor deze locaties worden in januari 2016 de bestuursovereenkomsten uitgewerkt, zodat het college van B en W een definitief besluit kan nemen. Het gaat om de locatie Zon & Schild en de locatie naast het huidige AZC aan de Barchman Wuytierslaan (BW-Laan).

Voor beide locaties zijn eind november 2015 gespreksavonden georganiseerd waar betrokkenen en omwonenden hebben aangegeven wat hen bezighoudt. Een brede vertegenwoordiging van bestuurders en medewerkers van COA, GGz Centraal, Vluchtelingenwerk, politie, provincie en de gemeente Amersfoort hebben gesproken met betrokkenen en omwonenden. Bij de gespreksavond op Zon & Schild waren ook bestuurders en medewerkers van de gemeente Soest aanwezig.
 
Zon & Schild
Op de locatie Zon & Schild gaat het om de opvang van maximaal 120 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). De gespreksavond op 23 november 2015 op Zon & Schild is bezocht door omwonenden, bewoners van woningen/gebouwen op het terrein, cliënten en vertegenwoordigers van de cliëntenraad. De meeste aanwezigen vonden het prettig om in gesprek te kunnen gaan om op die manier vragen te kunnen stellen of aandachtspunten mee te kunnen geven.
 
Een aantal omwonenden van Zon & Schild heeft onder andere laten weten meer te willen weten over de ontwikkelingen op het terrein. Verder zijn er vragen gesteld over het samenleven op het terrein door verschillende ‘groepen bewoners’ en over hoe lang de amv blijven. Ook is door enkele aanwezigen aangegeven dat het belangrijk is dat de amv een goede dagbesteding hebben en goed begeleid worden. Verder zijn er vragen gesteld over het proces en over de komst van een gezondheidscentrum.
 
BW-Laan
Op de locatie aan de BW-Laan gaat het om de opvang van 300 vluchtelingen, voornamelijk gezinnen. Tijdens de gespreksavond op 19 november 2015 gingen de vragen en reacties van de aanwezigen onder andere over eventuele toename van parkeerdruk en ook over de dagbesteding van de vluchtelingen. Aanwezigen gaven aan het belangrijk te vinden dat de vluchtelingen zich niet gaan vervelen en een goede dagbesteding te hebben. Verder hebben mensen aandacht gevraagd voor het fietspad aan de BW-Laan.
 
Hoe nu verder?
De reacties en opmerkingen die betrokkenen op de gespreksavonden hebben geuit, worden als input gebruikt om duidelijke afspraken te maken in de bestuursovereenkomst en het beheerplan tussen de partijen (gemeente, eigenaar, COA). Sommige zaken maken al deel uit van de werkwijze van het COA, andere zaken worden daarnaast specifiek afgesproken. Een aantal zaken wordt met betrokkenen verder besproken in januari 2016.
 
Voor Zon & Schild moeten er enkele aanpassingen worden doorgevoerd in bestaande gebouwen. Aan de BW-laan komen tijdelijke voorzieningen in de vorm van portocabins.
 
Planning
Zowel voor Zon & Schild als voor de BW-laan is de verwachting dat het college van B enW begin 2016 een definitief besluit neemt.
 
Als besloten is over de locatie Zon & Schild, komen de amv vervolgens niet allemaal tegelijkertijd in de gebouwen, dat gaat gefaseerd gebeuren. Allereerst worden dan amv gehuisvest in de leegstaande gebouwen Fornhese en Schuttershoef. Het gebouw Yselberch wordt in een later stadium in gebruik genomen voor de huisvesting van amv. Na besluitvorming worden naar verwachting in het tweede kwartaal van 2016 de portocabins op de locatie BW-laan geplaatst en kunnen de vluchtelingen worden opgevangen.
 
Andere locaties
Er zijn nu drie locaties in de verkennende fase. De Laan van Duurzaamheid / Rondweg Noord, het gebouw aan de Lichtpenweg 6 en de omgeving van de voormalige Eemforsboerderij in park Schothorst aan de Schothorsterlaan. Deze nieuwe locaties worden in de komende tijd verder verkend. Of een locatie kansrijk wordt, hangt af van de uitkomsten van deze verkenning.