Normal_tekenmomentjgz0-lopik-l

De gemeenten Lopik, IJsselstein, Houten en Nieuwegein hebben besloten om het totale pakket van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) vanaf 1 januari 2016 uit te laten voeren door GGD regio Utrecht. Het betreft de jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 – 4 en voor 4 - 18 jaar, die voorheen door twee verschillende organisaties werd uitgevoerd. Dit besluit is nodig om de gezondheidszorg voor jeugd effectiever en efficiënter in te richten.

De JGZ is bij de meeste mensen bekend vanwege de contactmomenten op de consultatiebureaus. Hier worden de kinderen ingeënt, gewogen en gemeten. Eventuele problemen worden vroegtijdig gesignaleerd. Door alle zorg bij één organisatie onder te brengen, blijft het kind ook na het vierde jaar goed in beeld en kan er beter worden doorverwezen. 
 
‘Centrum voor Jeugd en Gezin’ en ‘Consultatiebureau’ worden ‘GGD Regio Utrect’
Voor de gemeente Lopik betekent het onderbrengen bij één organisatie dat de naam van het Centrum voor Jeugd en Gezin Lopik vanaf 1 januari 2016 wijzigt in GGD regio Utrecht. 
Het consultatiebureau, dat nu wordt uitgevoerd door Vitras, wordt vanaf 1 januari 2016 uitgevoerd door de GGD. De GGD blijft op de huidige locatie Beatrixplantsoen 1h, Lopik. Alleen het telefoonnummer voor vragen over opvoeden en opgroeien voor kinderen van 0-18 jaar wijzigt in het nummer van jeugdgezondheidszorg van de GGD (033 - 460 00 46, jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl, www.ggdru.nl)
 
Van Vitras naar GGD regio Utrecht 
Tot op heden voert Vitras de jeugdgezondheidszorg uit voor de kinderen van 0-4 jaar, naar goede tevredenheid van de gemeenten. Door de hele JGZ 0 – 18 bij GGD regio Utrecht te beleggen, hebben gemeenten meer verantwoordelijkheid, invloed en zeggenschap over het beleid en de kosten van de jeugdgezondheidszorg. Daarnaast is er een betere samenhang tussen de jeugdgezondheidszorg en de algemene gezondheidszorg van de GGD.
 
Zelfde mensen en adressen
Met de keuze voor GGD regio Utrecht wordt de samenwerking met Vitras voor de jeugdgezondheidszorg beëindigd. De gemeenten zijn blij dat medewerkers van Vitras in dienst komen bij GGD regio Utrecht, en zo de werkzaamheden op de consultatiebureaus blijven uitvoeren. Voor de ouders met kinderen blijft er daardoor veel hetzelfde. Zij worden ook in de toekomst op de bekende locaties uitgenodigd voor de contactmomenten. Alle ouders worden via een brief op de hoogte gebracht van de overgang.