Inspectie dreigt met dwangsom voor behandelcentrum ADHD

De vrijgevestigde praktijk ADHD Expertise Nederland van de Amersfoortse arts Sebastiaan Waldow, heeft tot eind juni de tijd om haar zorg op orde te krijgen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de aangeboden behandelingen namelijk beoordeelt als ‘een gevaar voor de patiëntveiligheid’. Dit meldt het AD.

Deze beoordeling staat al twee jaar genoteerd, en is naar voren gekomen naar aanleiding van vier onderzoeken naar de praktijk van Waldow. De conclusie was elke keer hetzelfde: De geleverde zorg aan patiënten met ADHD is risicovol. Zo neemt Waldow het niet erg nauw met de bijsluiters van medicijnen die hij voorschrijft en duren behandelingen over het algemeen korter dan zes maanden. Dit is kort, aangezien de richtlijn ‘Behandeling van ADHD bij volwassenen’ een behandelingstermijn van zes tot vierentwintig maanden voorschrijft. De Inspectie constateerde overigens ook dat Waldow diagnoses stelt zonder te overleggen met psychiatrische specialisten, wat volgens de richtlijnen juist wel moet gebeuren.

Aangezien Waldow geen verbetering in zijn behandelingen doorvoert, dreigt de Inspectie nu met het opleggen van een dwangsom. Waldow kan zich echter niet vinden in de aantijgingen van de Inspectie en overweegt om zijn praktijk te stoppen. Hij is van mening dat de Inspectie te weinig kennis heeft van de behandeling van ADHD. “Ik heb zelf ADD en heb honderden patiënten behandeld. Waarom vraagt de inspectie niet naar hun ervaringen met mij? Zelf hebben de inspecteurs nauwelijks kennis over ADHD. Een van de kritiekpunten is dat ik mij niet aan de bijsluiters houd, van medicatie. Maar ik volg een handboek dat beschouwd wordt als de bijbel voor ADHD-behandeling. Het helpt patiënten om ook na vier uur medicijnen te slikken. Al ontraden de bijsluiters dat.”

Door: Redactie Nationale Zorggids