Logo_geweld_actie

Vanaf 11 november is bij het busstation in Zeist de buitenexpositie ZIE te bekijken. Levensgrote billboards tonen foto’s van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld. Hiermee willen de gemeente Zeist en Veilig Thuis Utrecht het onderwerp kindermishandeling en geweld in huiselijke kring bespreekbaar maken. Dat meldt de gemeente Zeist.

De gemeente wil inwoners bewust maken van huiselijke geweld of kindermishandeling. Ook willen ze mensen informeren over hoe zij kunnen helpen als ze vermoeden dat iemand slachtoffer is van (huiselijk) geweld.

Elk jaar zijn 200 duizend mensen slachtoffer van kindermishandeling of geweld in de huiselijke sfeer. Dit geweld stopt niet vanzelf. Wie te maken krijgt met geweld in huiselijke kring kan daar altijd wat aan doen. Of het nu om de eigen situatie gaat of die van iemand anders, aldus de gemeente Zeist.

Door mee te werken aan het fotoproject van de fotografe Judith Keessen en Veilig Thuis Utrecht, brengen de gefotografeerde slachtoffers hun verhaal naar buiten. Allen zijn slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Naast de vrouwelijke slachtoffers is er ook een mannelijk slachtoffer van relationeel geweld en twee mannelijke plegers van huiselijk geweld gefotografeerd.

Judith Keessen wil met haar expositie de maatschappelijke discussie op gang brengen en mensen aanzetten tot nadenken. Ze was ooit zelf slachtoffer van geweld. “Mijn droom is een stukje maatschappelijke bewustwording te bewerkstelligen. Omdat het niet oké is je ogen te sluiten. Omdat je wél kunt ingrijpen als je merkt dat het bij de buren niet goed gaat.”

De buitenexpositie ZIE vindt plaats in het kader van de nationale Week tegen de Kindermishandeling (14 t/m 20 november) en de internationale Week zonder Geweld (23 t/m 28 november). Wereldwijd wordt er dan aandacht gevraagd voor het bestrijden van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Wie zorgen heeft om iemand, kan kijken op www.zeist.nl/huiselijkgeweld of www.vooreenveiligthuis.nl

Door: Redactie Nationale Zorggids